9 юли | 21:30 | Rubik Art Center

Интригуващи заглавия селектирани в осмото издание на Moving Body Festival. Всички те представят страхотно изследване на самия жанр ‘скрийн денс’ или танц за екран и разкриват силни идеи и послания.

#TheWayWeMoveMatters

Билети

Absent Presence

0'55'', Италия

Режисьор, сценарист и изпълнител: Джорджия Понтичело

Оператор: Джоди Хинтерлайтнер

Звукорежисьор: Симоне Менегели

 

Възприемам, от гръцки „докосвам от разстояние“. Филмът Absent Presence е сюрреалистичното пътуване на едно откъснато от света тяло, което се опитва да намери себе си в пространствата на една празна къща. Игра на възприятия, между двусмислието на отраженията и изкривените сенки, която кара зрителите да се замислят за относителността на това, което наблюдават: какво е реално за нас? Какво мога да движа и какво ме движи?

TEASE

Animal Origins

10’14’’, Великобритания

Режисьори: Сиобан Дейвис, Дейвид Хинтън, Хюго Глендининг

Хореограф: Сиобан Дейвис

Продуцент: Пинки Гундейл

Композитор: Стефан Смит

 

ANIMAL ORIGINS включва размишленията на танцьорката и хореографка Сиобан Дейвис, докато тя разкрива сложните процеси, които са в основата на работата на живота в танца. В същото време тя гледа далеч отвъд себе си, докосвайки се до историята на движението, вградена във всеки от нас, позволявайки на наблюдателя да навлезе в описателен свят и да почувства тежестта на собственото си тяло, което върви, обръща се или пада. Изображенията във филма отразяват мислите на Дейвис, показвайки физическата плавност и дълбочината на движение между всички неща. Много от тези артефакти са от света на изкуството – от древна скулптура до съвременни произведения на изкуството и лични снимки. Вижда се, че изкуството е едновременно усетено и материално, след което се трансформира от танцьора в нещо, което може да държи и използва.

TEASE

FLUX

14’30’’, САЩ

Режисьор, продуцент, изпълнител: Джон Р Килаки

 

Вдъхновен от партитури, предложения и изпълнителски действия на артисти от ерата на Fluxus, режисьорът Джон Килаки изпълнява свои собствени жестове въз основа на техните инструкции и подкани в това видео без думи, фокусирано върху процеса.

BOYS

06’34’’, Великобритания

Директори: Кейн Хъсбендс и Селия Уилис

Продуценти: Селия Уилис и Тара Фини

Изпълнители: Азан Ахмед, Марк Бенга, Диор Кларк, Джеф Д’Сангаланг, Андре Файф, Аарон Гордън, Мохамед Мансари, Квами Одум, Камран Вахаби

 

BOYS отразява игривостта и напрежението да бъдеш цветнокожо момче, което се опитва да бъде мъж; яркият, смел цвят на младостта, който избухва.

Walks With Me

10’47’’, Финландия

Режисьор, хореограф, монтажист: Кати Калио

Оператор, монтажист: Анти Ахокойву

Дизайнер на костюми: Нийна Хуовинен

Грим и прическа: Лаура Хертуа

Музика и звуков дизайн: Яне Лайне

Продуценти: Оути Русу / Pystymetsä Oy и Ели Изокоски/ Myrskyryhmä 

Идея: Ели Изокоски въз основа на разговори с Килики Пира

Сценарий от Кати Калио

 

80-годишната Сана живее сама със спомените си и домашните си растения. Един ден Сана вижда от прозореца си събитие, което я кара да си спомни за приятелите си и да забележи собствената си самота.

TEASE

Truth is in the details

05’44’’, Испания

Режисьор: Хади Мусали

Продуцент: h7o7 и Рафаел Миро Холцер

Изпълнители: Джоел Кохал, Беатрис Куберо Матео, Рафаел Миро Холцер, Хюго Тейлър Браг, Чус Уестърн

Хореограф: Рафаел Миро Холцер

Камера и постпродукция: Оливие Пагни

Музика: Владимир Курумилян

Танцова компания: Ван Холцърс

Локация: Фондация Мис ван дер Рое

 

Един от легендарните архитектурни шедьоври на Мис Ван Дер Рое ви кани да се потопите в пътешествие на съпричастност между човека, природата и човешката природа. Той поставя под въпрос възприемането на истината и независимо дали тялото е статично или в движение, ние гледаме, но не виждаме.

TEASE

THOSE WHO PASS BY

14’59’’, Тайван

Режисьор, хореограф, танцьор, монтажист, звуков дизайн: Чий-Чиа Хуанг

Оператор, звук: Я-Нунг Хуанг

Оператор: Хю-Хсин Ванг

Танцовият филмов проект THOSE WHO PASS BY се фокусира върху взаимодействията между тялото (танц) и пространствата на колективното жилище Huajiang в квартал Wanhua, град Тайпе, базирани на китайската философия – Wuxing (Пет фази), за създаване на различни въображаеми герои и истории, които отразяват различни характеристики на пространствата.

TEASE

LESSICŌ

04’55’’, Италия

Режисьор: Джована Пеше Дала Франческа и Франческо Поцато

Изпълнители: Пиетро Бражето и Беатриче Бонадио

 

Местата, фактите и танцьорите в този проект са истински. Нищо не е измислено и всеки път, когато измислях, по следите на стария ми режисьорски костюм, веднага се чувствах принуден да унищожа това, което съм измислил. Стъпките също са истински.