7 юли | 21:30 | Rubik Art Center

MOVING BODY Critical Мoves

Прожекции на късометражни филми от цял свят
създадени на границата между танц и видео арт. Селекцията включва скрийн денс филми, които ни припомнят за силата на общността, а движенията ни водят към размисли за мястото ни в света, за връзката ни един с друг и средата, в която живеем и създаваме. Една страхотна и ярка смесица от визуални творби на социални теми, с документални сценарии, с впечатляващи пейзажи и кадри под 1 минута, ни показва колко много можем да изразим чрез движенията и какъв процъфтяващ и универсален език може да бъде танцът.

Билети

The Migrant Body

12’00’’, САЩ

Директор: Паула Гил Хига, Кал Хопууд

Сценарист: Марио Ауриема Хига

Продуцент: Хейли Брадстрийт

Изпълнители: Марсио Винисиус Паулино Силвейра, Хейли Брадстрийт, Каролин Конър, Кандис Фугази, Илай Хил, Лили Браун, Зоуи Ноември, Оливия Шранц, Шарлот Файнбърг, Калвин Уокър

Оператор: Аштън Харюин

Композитор: Оуен Белтън

Глас на стихотворението: Артър Брукс

Костюми: Кристи Килпатрик

Сценограф: проф: Тиаго Луренсо

 

Този филм разглежда човешката миграция през творческата призма на артистичния директор на PH Dance, Паула Хига. Изхождайки от личния си опит като двоен гражданин на Бразилия и Съединените щати, Хига изследва различни мотиви за индивидуално разселване. Хората мигрират по много причини – от нов житейски опит до сигурност, от демографски казуси до човешки права и от социално-икономически причини до изменение на климата. По този начин този филм се фокусира върху значението на себеоткриването чрез разкриване на физическата география, пропастта между минало и настояще и чувството, че нямаш дом. Движенецът Паула Хига предлага размисъл за това кой не е мигрант в този свят.

TEASE

Looking For Loïe

09’22’’, Финландия

Режисьор, хореограф: Туулия Сойнинен,

Танцьор: Ема Хейнонен,

Оператор: Айно Мато,

Gaffer: Еева Лаулумаа,

Звукозапис на място: Евелиина Суни,

Монтажист: Туулия Сойнинен,

Асистент на оператора: Керту Матто,

Асистент осветление: Лийна Макинен,

Асистент продукция: Соня Вартонен,

Foley artist: Юлия Хуопайнен,

Гримьор: Хана Илко,

Фотограф: Вера Линтула,

Продукция: Мууса Туотаннот Oy

 

Млада жена се изправя лице в лице с неравенството на работното място.

TEASE

Urban genesis

18’00’’, Франция

Режисьор: Фю Ли

Изпълнител: Кханг Хуу

 

Пуонг е освободена от затвора и се завръща в родната си провинция. Тя намира Кханг, своята детска любов, но вече не познава селото си. Старейшините са напуснали, фабриките са затворени, а Ханг трябва да замине за Сайгон, където си е намерил нова работа. Докато в момента Виетнам преживява масова урбанизация, тази занаятчийска тухларна принадлежи на една отминала епоха, когато къщите са били строени с пръст от полетата и вода от Меконг. Тя олицетворява зараждането на градовете, прехода от дивата природа към геометричните конструкции, загубата на невинността. През последните години повечето от тухларните в делтата на Меконг са затворени, а Сайгон изведнъж се е нагърбил с безброй небостъргачи. Градският генезис поставя въпроса за мястото, което остава за обичане, когато времето минава по-бързо от облаците.

NALA

13’06’’, САЩ

Директор: Даршан Сингх Булер

Изпълнител: ПейДжу Чиен-Пот

 

Вдъхновен от преживяната от дъщерята на режисьора загуба, NALA е филм за преработването на скръбта. Заснет от оператора Джъстин Ервин, с оригиналната музика на Андрю Райън и танцуван от почитаната танцьорка ПейДжу Чиен-Пот, филмът преминава от публичното към личното и изразява чрез движение дълбочината на травмата и напрежението между отчаянието и силата. Това, което отначало е смазващо и всеобхватно, се смекчава и поглъща от природния пейзаж.

TEASE

IDENTIFIER

05’03’’, България

Режисьор и хореограф: Катина Дишков

Композитор: Мирян Колев

Продуцент: Иван Николов

 

Танцов филм за една жена, чиято любов е сляпа, водейки я до илюзии за идентификация, в пространството на романтичните спомени.

TEASE

Alchemy

13’05’’, Франция

Режисура, монтаж, осветление, концепция, музика: Тибо Рас

Хореограф, концепция, съавтор и изпълнител-танцьор: Сила Наги

Музика-глас: Филип Джордж

Музика-чело: Ендре Кертес

 

Искаме да покажем, че човекът е част от природата. Всички сме движени от биодинамични сили. Земните сили движат тялото ми: вятърът го огъва, водата го прегръща, земята го поддържа, огънят го разклаща, а етерът свързва невидимото с видимото в мен.

TEASE