Мисия и позиция

Движещото се тяло се грижи за артистите и публиката, събира ги и търси активна връзка между тях. Движещото се тяло чувства нуждата да стимулира контекста и да картографира маршрути, по които артистите и публиката се движат през изкуство със силна концептуална и хореографска чувствителност. Платформата се разгръща в различни територии, които крият входове и изходи към различни контексти и теми и - ни срещат с работа-в-процес, изследователски практики, уъркшопи, представления, аудио-разходки, изложби, прожекции, дискусии и парти ситуации, където опитът, срещите и диалогът са ключови.
Водени от експертен опит, любопитство и отворен поглед към света, Moving Body подчертава ролята на изкуството за насърчаване на междукултурния диалог, толерантността, човешките права и социалното сближаване, чрез насърчаване и показване на социално и политически ангажирано изкуство.

Визия

Основният фокус и ангажираност на Moving body са изкуството, артистите и публиката. Нашият отворен гледна точка се отразява в разнообразните гласове в нашата програма, историите, които разказват, темите, които избираме, лекциите, които организираме, филмите, които прожектираме, пространството, което създаваме за споделяне, обсъждане, създаване. Точно както нашите артисти и публика, ние гледаме на света с колебливо и разследващо отношение. Задаваме си въпросите: Как да се движим? Какво ни кара да се движим? Към какво се движим? Как да преминем от индивидуално към колективно тяло, оформящо бъдещето на историята? Как да се движим във времевата линия на Катастрофа?

Основатели

Искра Проданова
Светлозара Христова

Екип

Стойчо Чакъров - дизайнер
https://chbulgaria.com

Деница Калоянова - PR и комуникация
https://www.linkedin.com/denitsa-kaloyanova

Гергана Енчева - фотограф
https://photo-forum.net/en/photographer/gera

Разделна Пикчърс - видео

Юлиа Раданова - адвокат
https://www.linkedin.com/in/julia-radanova-2a1b0427


Искра Проданова

Искра Проданова (1988) е хореограф, изпълнител, фасилитатор по танц, движение и соматични практики, както и съосновател, куратор и артистичен директор на платформата Moving Body. Тя работи и твори основно в областта на съвременния танц и пърформанс, но се движи и около визуалните изкуства и звука. Тя картографира различни маршрути, по които да се движи в дългосрочен и краткосрочен план, и територии, в които да стои и отстоява.

Искра се дипломира като хореограф-педагог във Варненския свободен университет през 2011 г., след което развива кариерата си благодарение на редица уъркшопи, интензивни програми, причинно-следствени връзки, събития и срещи с артисти като Диего Агулио (Body and Event; Dangerous dance); Дорис Ухлих (Повече от гола); Филип Сер; Дейвид Замбрано; Найджъл Чарнок (DV8); Лесли Бейкър (Шест гледни точки); Ади Вайнберг (движение GAGA); Изток Ковач; Кристиан Бакалов и много много други.

Резидент на Derida Dance Center през 2013 г., където изследва темата „копие и оригинал“ чрез аудио-визуален пърформанс заедно с визуалния артист и художник Нено Белчев и саунд артиста Ангел Симитчиев; RADAR festival beyound music през 2017 г. и Радар София 2021

През годините създава самостоятелни сценични творби, видео творби и участва в групови артистични проекти, изложби и пърформанси в различни контексти и фестивали като: Международен фестивал за видео aрт VIDEOHOLICA; DA fest – Международен фестивал за дигитално изкуство; RADAR festival beyound music ; Фестивал на независимия театър ACT; Фестивал за съвременен танц и пърформанс VERTIGO; Фестивал Process Space; Фестивал за съвременно изкуство ВОДА; Хореографска серии АТОМ; CAMP фестивал за визуална музика; HOT ROOM / практики за споделяне и POETIC BODIES / изследователска програма в контекста на ICC и много други.

През 2016 г. Искра, заедно със Светлозара Христова инициират платформата Moving Body

През последните години Искра е заета със солови и колективни партиципативни и хореографски сценични творби, със собствени артистични творби и танцува за други хореографи.

Тя споделя: „Винаги съм била очарована от граничните пространства, какво се случва между тях. Между култури, хора, системи и пространства, защото често от там идват най-креативните идеи. Ето защо за първи път гравитирах към граничната концепция (liminal space; in-bitweenness) – тъй като тя описва магията на междинното – преходно пространство в поток, пълно с възможности.”

Нейните артистични търсения са свързани с въпросите На къде се движим? Какво ни задвижва? Как се движим от индивидуално към колективно тяло? Как да се движим по времето на Катастрофа?

Тези въпроси са имплементирани в начина, по който тя прави своите творби и начина, по който движи платформата Moving Body, заедно с нейния креативен партньор и културен мениджър Светлозара Христова, под мотото The Way We Move Matters (TWWMM)

https://linktr.ee/Is.Is


Светлозара Христова

Светлозара Христова (1987) е завършила Културология в СУ Св. Климент Охридски с дипломен проект на тема  Театър на духовния архетип – Театрална работилница Сфумато. По време на следването си тя специализира Актьорско майсторство в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Светлозара има над десетгодишен опит като културен мениджър в различни артистични инициативи; като основно името й се свързва с две фестивални платформи в родния й град Варна – RADAR Festival Beyond Music (от 2014 г.) и Moving Body Festival (от 2016 г.). Светлозара има трайни интереси и любопитства в областта на съвременните сценични изкуства, сайт спесифик арт, фотографията и литературата. Тя участва като съ-автор и драматург в някои съвременни танцови и театрални представления. Светлозара също така пише редовно статии за специализирани медии, сред които онлайн платформата Нови драматургии (2017/2018 г.), Списание за танц (2019/2020 г. ) и рубриката Превод в ефир (2021/2022 г.). Тя е съ-основател на платформата за любители на съвременната литература Book Journey (от 2021 г.). Светлозара е също така гост-лектор в рамките на различни граждански инициативи, сред които TEDxTalayana (2019, Варна), The Changemakers ( 2018, Стара Загора и Пловдив),  DA LAB лаборатория за представяне на нови и експериментални проекти (2017, София),  Форум за иновации и култура на споделянето, (2016, Велико Търново),  Форум Ключ  (2015, Варна) и др. Светлозара е канена да бъде член на различни журиращи комисии, сред които тази на престижната награда ИКАР за категорията Съвременен танц и пърформанс, Международния фестивал на портретния филм, и други.

https://www.linkedin.com/in/svetlozarahristova/