Moving Body Platform

MOVING BODY e колективно тяло, което образуваме всяка година с все по-мощен заряд и енергия. То се движи, търси, провокира, души наоколо, иска да види, да говори и да чуе. Картографира маршрути по които артисти, медии, публика и общности се движат и свързват през изкуство със силна концептуална и хореографска чувствителност. Работни процеси, резиденции, ателиета, представления, инсталации, изложби, прожекции, дискусии, брънчове и парти ситуации са входовете към различни контексти, теми и критични зони през които се движим. Какво ни задвижва? Как се движим? Накъде се движим? Как се движим от индивидуално към колективно тяло, оформящо бъдещата история? Как се движим по време на катастрофа? Toва са основните въпроси, които движат платформата от 2016 година до настоящия момент.


Искра Проданова

Искра Проданова (1988)  е изпълнител, хореограф, фасилитатор по танц и движение и организатор на събития в сферата на изкуството и културата. Завършила е ХОРЕОГРАФИЯ във Варненския Свободен Университет и оттогава развива техниката си, като посещава различни танцови ателиета,водени от фигурика като Диего Агульо, Дорис Улих, Филип Сер, Давид Замбрано, Лесли Бейкър, Изток Ковач и др. През годините тя създава редица солови и участва в много групови артистични проекти, изложби и пърформанси на различни места и като част от събития като: VIDEOHOLIKA (Международен фестивал за видео арт), DA fest (Международен фестивал за дигитално изкуство), BODY GRAPHICS (Фестивал за съвременен танц и пърформанс), RADAR—Festival Beyond Music, ACT (Фестивал за независим театър), VERTIGO (Фестивал за съвременен танц и пърформанс), CAMP festival for visual music, Process-Space festival и др. Искра има задълбочен интерес към езика на тялото, но и изпитва нуждата да експериментира с употребата на различни медии и носители на информация (експериментални видео и саунд инсталации, снимки и др.) и да изследва начина, по който те се свързват и взаимодействат с тялото. Тя харесва и изследва и възможностите, които се създават при комуникацията с публиката, т.е. търси активно участие от тяхна страна.

Работата на Искра играе в меандрите на двусмислието; на конкретни и абстрактни образи;на субект и тяло на обект. Често работата не е създадена само от изпълнителя, а се случва в пространството между изпълнител и аудитория и разчита на преживяването, предизвикано от прости и познати сценични елементи като време, пространство, дъх, поглед… Тя не завършва, предполага тя, чрез абсурдност, баналност и хумор. Тя позволява появата на много актуални връзки, позволявайки им да се появяват като сложни метафори.Присъствието на изпълнителя и влиянието му върху възприятието на публиката са силна характеристика на творбата. Връзката с публиката се създава, като им се дава възможност да влязат в интимното пространство на изпълнителя и по този начин да създадат връзка,която потенцира разнообразни разгръщания и значения. Хореографските творби са внимателни и ясно структурирани по начин, който модулира директните сензорни реакции към хореографската машина. Работата на присъствието позволява прехвърлянето между външната реалност и сферата на образите, между вътре и вън, между себе си и другото, обхващайки множество гледни точки, информирайки създаването и трансформацията на перформативния материал върху нивата на движение, текст, физическо действие или песен.

Работата е сурова, но щателно конструирана от всички гледни точки; неконвенционална в съдържанието и формата.

https://is-ivanova.myportfolio.com


Светлозара Христова

Светлозара Христова (1987) е завършила ​Културология в СУ ​Св. Климент Охридски с дипломен проект на тема ​Театър на духовния архетип – Театрална работилница Сфумато.​ По време на следването си тя специализира ​Актьорско майсторство в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Светлозара има трайни интереси и любопитства в областта на съвременните сценични изкуства, сайт спесифик, фотографията и поезията. Участвала е в различни работилници в областта на съвременния театър и танци, ръководени от ​Красен Кръстев, Денислав Валентинов, Кристиян Бакалов, Мила Искренова​и др. Участва в различни експериментални колаборативни проекти в сферата на съвременните сценични изкуства, сред които ​The Space in Between (2016), ​Architecture of disappearance (2018), Are you alive (2019).​ Светлозара пише редовно статии за специализирани медии, сред които онлайн платформата ​Нови драмтургии ​(2017/2018) и​ Списание за танц ​(2019/2020). Тя е била член на комисията на престижната награда ​ИКАР за категорията ​Съвременен танц и пърформанс.​ Светлозара е също така лектор в рамките на различни граждански инициативи, сред които ​TEDxTalayana (2019, Варна), ​The Changemakers (​2018, Стара Загора и Пловдив),​ DA LAB л​аборатория за представяне на нови и експериментални проекти (2017, София), ​Форум за иновации и култура на споделянето, ​(2016, Велико Търново), ​Форум Ключ ​(2015, Варна) и др. Светлозара е съосновател и основен организатор на ​фестивал РАДАР и ​фестивал Движещо се тяло ​в родния си град Варна.

https://www.linkedin.com/in/svetlozarahristova/