9 юни, The Steps – Прожекция 2

В програмата за Прожекция 2 са включени 10 красиви скрийн денс филма, които ни припомнят за силата на общността. Движенията ни водят към размисли за мястото ни в света и за връзката ни един с друг. Една страхотна и ярка смесица С творби от Белгия, САЩ, Швейцария, Полша…, на социални теми, с документални сценарии, с впечатляващи пейзажи и кадри под 1 минута, ни показва колко много можем да изразим чрез движенията и какъв процъфтяващ и универсален език може да бъде танцът.

Билети за прожекциите

Making Men

10’35, Белгия, 2019, Режисьор, сценарист: Антоан ПаниерХореография: Харолд Джордж

Режисьор, сценарист: Антоан Паниер
Хореография: Харолд Джордж
Сценарист: Антоан Паниер и Харолд Джордж
Продуцент: Dunia Dance Theatre
Изпълнители: Питър Ленсо, Тинаше Джери, Карлтън Жанело, Татенда Чабарава, Харолд Джордж

Making Men разглежда въпроса за мъжествеността. Този танцов филм разглежда 4 индивида в процес на превръщане в мъже. Както се очаква, те безпрекословно преминават в мъжественост през различни етапи от живота си, възприемайки ясно кодираните характеристики, разрешени от обществото. Заснет в спиращия дъха пейзаж на Зимбабве, филмът се отличава със силна и ритмична хореография, но също така и със специална операторска работа, която засилва емоциите, вдъхновени от движението.

Website

Bória

9’25, Полша, 2020, Сценарий, режисура: Ивона Панинска

Сценарий, режисура: Ивона Панинска
Монтаж: Едита Пиетровска
Сценография: Анджей Грабовски
Костюми: Зофия Гжибовска, Студио Кулуза, Анджей Грабовски, Адриана Циганкевич
Музика:
„Балада за сирака“. [Балада за сирака“ – народна песен; аранжимент и изпълнение на „Malisz Mand“ в състав Зузана Малиш, Ян Малиш, Кацпер Малиш
„Хуцулска фантазия“ [Хуцулска фантазия]; композитор и изпълнител: Ян Малиш
Мастериране: Michał Garstecki – Free Flay Music
Танцьори: Евелин Блу, Качпер Божек, Юлия Халка, Паулина Яксим, Йежи Казмиерчак, Виктория Кенет, Катаржина Кулминска, Доминик Купка, Владимир Маковски, Михал Пшибила, Адриан Радвански, Катаржина Ржетелска, Сандра Шатан, Доминик Виечек, Емили Вонг, Ейми Басли, Норданг Браге, Виктория Слезок, Дамян Затонски

Режисьорът на филма Ивона Пасинска следва подхода на художника, а именно шествието на героите, блестящи с всички цветове, като импулс за композиране на хореографията и изграждане на последващи сцени, които съставят метафората на живота в общността, продължавайки линията на живота, преживяването на добро и зло, щастие и болка, неизменния ритъм на природата и промяната на съдбата.

Website

And You See Me

7’20, САЩ, 2019, Режисьор: Емили Шапиро

Режисьор: Емили Шапиро

Колективът Body Shift и Austin VA Dance Troupe задават въпросите. кой може да бъде танцьор и как може да изглежда танцът? Портрет на импровизационния танц на общност от хора със смесени способности и увреждания в Остин, Тексас.

Website

Navigation

13’30, САЩ, 2020, Режисьор, сценарист, продуцент: Марлене Милар; Хореография, сценарист и продуцент: Санди Силва

Режисьор, сценарист, продуцент: Марлене Милар
Хореография, сценарист и продуцент: Санди Силва
Изпълнители: Боби Томпсън, Андрю Батори, Соня Кларк, Дейвид Кронкайт, Доминик Дерошер, Афия Дъглас, Исаак Ендо, Елен Лемай, Кимбърли Робин, Санди Силва
Редактор: Жул дьо Нивервил
Композитор: Санди Силва и Жан Фрешет
Звуков редактор: Феликс Буаверт
Операторско майсторство: Кес Тагни
Копродуцент: Анна Александър
Хор: The Lismorahaun Singers

Заснет в зрелищния регион Бурен на западното крайбрежие на Ирландия, „Навигация“ изследва настоящата хуманитарна криза на изместване и дислокация, която се преживява както индивидуално, така и колективно, като използва самата земя, за да изследва как се придвижваме през непознат терен.

Website

Lazarus

8’41, САЩ, 2020, Режисьор: Туишен Бенет

Режисьор: Талия Шей Левин
Хореография: MUDA / Марица Наваро
Авторска песен – „It’s Not Much Longer Now“: Аманда Лий Джери
Авторска песен – „It’s Not Much Longer Now“: Алекс Книи
Изпълнители: Жасмин Агредано, Джулиет Дийм, Кат Девоу-Питърсън, Лин Хонг, Ари Левин, Мика Мох, Кейти Пибоди, Сорен Ройер-Макхю, Дейвид Клифърд Търнър
Оператор: Адам Лийн
Редактор: Дж: Лин Хонг

16-милиметров танцов проект, създаден в отговор на мерките за самоизолация в Лос Анджелис, Калифорния, през март 2020 г. По-безопасно е, когато сме на разстояние, сами заедно и заедно сами.

Website

ARTIST

1’00, Швейцария, 2020, Режисьор и саундтрак: Макс Закрисон Драматург и хореограф: Малкълм Съдърланд

Режисьор, хореограф и продуцент: Кити МакНами
Артистияен директор, скулптури и продуцент: Лара Шнайтгър
Екстраполация на солов бас: Flea
Танцьори: Решма Гаджар, Зак Райън Шлегел, Реймънд Еджиофор, Дерек Шисел
Редактор: Лори Ловой-Горан
Оператор: Павел Яценко
Звукорежисьор: Адам Кинг
Първи асистент оператор: Мажд Мазин
Фотограф: Мено Пелуче
Асоцииран продуцент: Джули Шмид

Асистент-продуцент: Kourtnie Labay
Асистент-продуцент: Миюки Кавамура

Четирима танцьори, обременени от тежестта на миграцията, намират утеха, когато изолираните им преживявания се сближават в чувствена, емоционално заредена обмяна. Скулптурните констукции на Лара Шнайтгър и екстраполацията на солов бас на Flea усилват интензивността на пътуването. В момента, в който Кити МакНами за пръв път се среща с творенията на Лара, тя ги вижда в движение – техните истории резонират през телата на танцьорите, а не неподвижни в тишината на галерия. Лара е вдъхновена да създаде скулптурите след като става свидетел на настоящата мигрантска криза при неотдавнашно пътуване до Европа.

Trailer

Website

Toporzeł

9’20, Полша, 2019, Режисьор, сценарист: Ивона ПасинскаПродуцент: Полски танцов театър

Режисьор: Туишен Бенет
Изпълнител: Анхела Боиш
Оператор: Мавра Пепонис
Звуков дизайн: Джуди Ким
Цвят: Марк Мартинес
Графика: Леса Миле
Озвучаване: Алисия Мейе

Чрез диалог между движението и пейзажа, Лазарус разсъждава върху обективирането на женското тяло във филма. Цитатът на Едгар Алън По „смъртта на красива жена е, безспорно, най-поетичната тема в света“ задейства поредица от падания и възстановявания, които избягват поетичното, но и се опитват да го намерят.

Website

Strange birds

6’23, Швеция, 2018, Режисьор, сценарист, продуцент: Хелена Францен, Хакан Джелк

Режисьор, сценарист, продуцент: Хелена Францен, Хакан Джелк
Изпълнители: Оси Нискала, Виле Ойнонен

Има много неща, които не можем да обясним – и все пак се случват… „Strange birds“ е танцувално роуд-филм с двама самотни мъже, които се срещат в мразовит пейзаж. Как са се озовали там и ще се осмелят ли да се срещнат в рамките на едно танго? За нещата, които се случват без никаква причина, но прерастват в нещо по-голямо.

Website

Beyond the body

3’35, Белгия, 2017, Сценарист, режисьор, текст: Мая Вуйтак

Сценарист, режисьор, текст: Мая Вуйтак
Танц: Милен Боргоньон
Музика: Ханс Бекерс
Камера: Хадеуич Кокит
Монтаж: Гриет Поуелс & Мая Вуйтак

Поетът и режисьор Maya Wuytack изследва поетиката на тялото и езика на сетивата. Тя създава диалог между езика и по-старото от езика: първичната поезия на кожата. На тази граница между вътрешния и външния свят се разгръща интимен танц между съня и сънуващото тяло.

Website

Buoyancy

10’28, Германия, 2021, Режисьор: Джесика Лиу

Режисьор: Джесика Лиу
Изпълнители: Палома Галиана Москардо, Луис Тена Торес, Джесика Лиу
Звуков дизайн: Дейвидсън Джаконело
Видео: VLVideoproduktion

Ритуалите ни събират заедно в общо преживяване, предоставяйки уютен комфорт в хаоса, възможност за свързаност с общност. Могат ли те да еволюират с течение на времето, или им позволяваме да потънат в миналото? Едновременно успокояващо и сюрреално преживяване сред пространството на басейна “Хершел” в Манхайм, ‘ филмът е разсъждение върху естеството на ритуала, изследвайки също така впечатляваща архитектура.

Website