Каним ви на 8 октомври, неделя, в Социалната Чайна във Варна, за да се срещнете с екипа, който стои зад новата резидентска програма Critical Moves Research Residency – нов формат на Moving Body Festival Varna в сътрудничество с пътуващото School of Kindness, както и с четиримата избрани резиденти. Всеки от тях ще представи своята работа, а след това ще има време за разговори с тях.
Дата: Неделя, 8 октомври 2023 г.
Място: Социалната Чайна, Варна
Час: 14.00 – 18.00 ч.
Следобед с презентации на артисти, разговори, напитки и леки закуски
Вход свободен!
За тазгодишната резидентска програма Moving Body си сътрудничи със School of Kindness, за да разработи програма, озаглавена „Водни истории“: Казус от Черно море.
Митично, но недостатъчно представено, Черно море е епицентърът на изследователската траектория. Черно море е взето за пример, за да се разкрият различните му аспекти – изследвани през призмата на (културната) миграция, геополитиката, екологията и изменението на климата. Заедно, различните направления на изследванията на избраните резиденти ще създадат панорамно проучване на историите и разказите във водите, за разлика от сушата, за да се разкрият форми на културна линия, които се противопоставят на доминиращите разкази за това как подхождаме към географията.
Четирима артисти и изследователи са поканени да прекарат между две и четири седмици във Варна, да проведат на място редица изследвания (напр. работа на терен, записи, посещения, архивни проучвания и т.н.) и да картографират града и околностите му по различен, експериментален начин.
По време на тези няколко седмици, гражданите на град Варна ще имат възможността да се срещнат с тяхната практика и работа чрез ‘pop-up’ събития в градска среда. Следете в секция ‘discusion’ на събитието.
Четиримата артисти и изследователи са:
– Юсеф Ел Идриси, самоук артист, изследовател и културен работник от Казабланка, Мароко.
– Джон Гейл, куиър, българо-нигерийски деколониален етноботаник, живеещ в Лондон;
– Петя Иванова, родена във Варна, живееща в Берлин, артист, лектор и изпълнител;
– Констант Леон, френски куиър, звуков артист, репортер и амбициозен писател, живял преди това в Армения, а сега живеещ в Брюксел.
*Moving Body е платформа, която има за цел да се погрижи за артистите и публиката, да ги събере на едно място и да насърчи активната връзка между тях, за да зададе следните въпроси: Как се движим? Какво ни кара да се движим? Към какво се движим? Как се движим във време на катастрофа?
*School of Kindness е експериментална, образователна и перформативна платформа, която събира артисти, мислители и социални работници от различни сфери, за да се фокусира върху въпросите на миграцията и разселването и да разработи еманципаторни инструменти чрез теоретично и практическо-художествено обучение.
*Резидентска програма Critical Moves Research Residency е част от осмото издание на Moving Body Festival.

Последвайте нашите канали за всички новости около платформата:

Facebook.com/movingbodyfestival

Instagram.com/moving_body

Youtube.com/MovingBodyPlatform

Vimeo.com/movingbodyfestival

Дейностите на платформата Moving Body 2022-2023 се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ – България и Министерство на културата на Република България.