Творци в полето на съвременното цирково изкуство, движението и танца, режисьорът Анти Суниала и колективът Race Horse Company правят крачка отвъд със своя късометражен скрийнденс проект Walls Beneath Our Feet. От 2008 година тяхната мисия е да създават циркови представления с безкомпромисни акробатични умения, естетика на хаоса, мрачен хумор и изненади без граници. Race Horse Company е една от най-добре познатите финландски циркови трупи, пътуващи по целия свят и представящи своите спектакли, които деликатно преплитат в едно адреналина от опасността и радостта от разнообразни комедийни елементи. С проекта Walls Beneath Our Feet, Race Horse Company смело се хвърлят в още една сфера – света на танца за екран, доказвайки по съвършен начин артистичния си вкус към експеримента и свободата на изразяване.

 

През 2023 година, танцовият филм е част от Официалната селекция на осмото издание на Moving Body Festival и печели две награди – за най-добра локация и награда на публиката. Walls Beneath Our Feet е вдъхновен от Pasila Street Art District в Хелзинки и авторите му го определят като „изследване на движението в градското пространство от неочаквани ъгли“. Динамично се редуват внушителни произведения от стените на града и полетите на цирковите изпълнители от Race Horse Company, които безпроблемно преодоляват гравитацията и създават свои правила за навигиране през урбанистичното – сякаш отвъд физиката, сливайки се с цветовете и формите на уличното изкуство наоколо. 

 

От една страна, творбата е любовно писмо към най-голямата страст на неговите създатели – цирка. Своеобразната мисия на това филмово откровение е да обърне обектива към цирковото изкуство, изваждайки го от клишето, че е нещо старо, умиращо, традиционно, забравено, неспособно да се променя и да бъде актуално тук и сега. А точно обратното – с езика на кинематографията създателите на филма представят своето изкуство като безгранично вдъхновение, живо и енергизиращо, отправна точка за нови креативни съзидания. Както в танца, така и в акробатичните номера, тялото се движи по специфичен начин. То е носител на паметта за всички повторения на хореографираните минути; на болката по пътя, в който неизбежно има неуспешни опити; и на щастието от придобитата здравина, атлетизъм, сила, пъргавина. Научило своите уроци, превърнало се в изящен инструмент, в някакъв момент тялото придобива свободата да се свърже отново с въображението и да полети. И тогава всичко е възможно. Неслучайно цирковите артисти изглеждат като суперхора. Същото усещане създава и Walls Beneath Our Feet – за високи скокове, които преодоляват времето и преобръщат пространството. Екранът излъчва увереност и мощ, кани зрителят да съпреживее или поне да пожелае подобен порив към свобода. 

Кадър от Walls Beneath Our Feet с режисьор Анти Суниала 

Интересно е, че хореографията на изпълнителите и окото на камерата не могат да бъдат позиционирани с точност в избраните локации. Принудени сме да възприемаме с нови ориентири за горе, долу, ляво, дясно, земя, небе, стена, таван. Монтажът и визуалните ефекти на постпродукцията насищат още повече възхитата ни, усещането ни за нещо чудновато, а въпросът „как са снимали това?“ напира в ума. Walls Beneath Our Feet е скрийнденс проект, успяващ да разчупи конвенционалното и да се заиграе с очакванията на зрителя през нови техники както на движение, така и на начини за улавяне на тялото, неговите завихряния и обръщания. 

 

Филмът безспорно завладява зрителя с движението на телата, напомняйки че първичното вдъхновение тук е стремежът да се говори за важността на цирковото изкуство. Същевременно, проектът крие още пластове, защото е и ценно социално послание. Неслучайно той е поставен изцяло в пейзажите на града и изтъкан от образите на уличното изкуство в артзоната на квартала Pasila в Хелзинки. За начало на историята на уличното изкуство и графитите най-често е посочван Ню Йорк Сити от 60-те години на миналия век. Още тогава стрийтарт е начин гласовете на маргинализирани и уязвими групи да бъдат чути, а дебати по обществени проблеми – започнати. Изведнъж, няколко думи или минималистична илюстрация върху ‘платното’ на градска фасада успяват да изразят позицията на хиляди хора, превръщайки публичната среда в арена за дискусии по съществени обществени теми – войни, политически кризи, екологични казуси, расизъм, сексизъм, хомофобия, икономически неравенства, тревоги за технологичния свят, който обитаваме. Граници няма, а артистите, често оставащи анонимни и – в зависимост от локалния си контекст – на ръба на закона, могат да работят с размах, за да предадат своите мисли и вълнения. Филмът Walls Beneath Our Feet е жест на почит именно към този най-важен контекст на уличното изкуство, към творците и стените, които те са се осмелили да оцветят в значими коментари и въпроси за човешкия живот. Съчетанието между впечатляващите картини и движението на акробатите от Race Horse Company дефинира танцовия филм като призив към свобода, бунт, кураж да бъде изречено и изтанцувано заслужаващото дебат днес, за да бъде утрешният свят малко по-светъл. 

Кадър от Walls Beneath Our Feet с режисьор Анти Суниала 

Не на последно място, Walls Beneath Our Feet подарява на зрителя възможността да съпреживее градския космос на Хелзинки. Космосът като ред – градът и неговите хора се движат в структури и хореографии, всеки със своя посока, с потенциал да предизвика разрушение или съзидание. От друг ъгъл – както в космоса, така и в произведението, гравитацията отстъпва място на полета сред безбрежността от възможности и мечти, необятността, която е красива, защото е непозната, но неизбежно е и наш дом. С това магично усещане творбата наистина докосва – неслучайно печели наградата на публиката на фестивала Moving Body. Оставя в нас и вярата, че можем да бъдем малко повече като артистите от Race Horse Company – преодоляващи бетонните вертикали на сградите и хоризонталите на земната повърхност, отстояващи смислени каузи с изкуството като наше оръжие в подобна борба. Затова – прекрасно е, че съществуват медиуми като видеото и фотографията, които имат способността да запечатват и архивират. Ако някой реши да замаже думите по стените, да задраска изображенията, да забрави танцовите движения и цирковите акробатики, полето скрийнденс също е тук, за да запамети и предаде напред смисъла на стените под краката ни. 


Този материал е създаден в рамките на проекта „Превод в ефир“ – рубрика, посветена на танца за екран или скрийнденс. Всеки месец каним професионалната и любителската публика, изкушена от тази интригуваща симбиоза между кино и танц, да се включи в нашите четения, разговори и дискусии с активно практикуващи в тази област хореографи от страната и чужбина.

Проектът „Превод в ефир“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Публики“ 2020 и програма „Едногодишен грант“ 2021.


Видеография и референции: 

Късометражен филм Walls Beneath Our Feet

Официалният сайт на Race Horse Company

Статията: The Helsinki mayor who got caught spraying graffiti: ‘I painted GCM – great career moves – which is ironic

Статията: Street Art: How political and rebellious is it today? by Anja Koller 

Ана-Мария Сотирова завършва специалност “Film” в University of Reading, както и магистратура “Film Studies” в University of Amsterdam. Автор е на статии в рубриката “Превод в ефир”, част от дейностите на платформата “Движещо се тяло”.