Медитативна разходка в градска среда

С две крачки напред и една назад ще извървим разстояние от един километър в медитативно състояние. Този вид движение – две крачки напред и една назад – създава динамика, подобна на осцилираща вълна, насочена към положителен резултат (както в буквален, така и в метафоричен смисъл). Осцилацията се отнася до повтарящото се движение на нещо напред-назад между две позиции или състояния. Освен към физическото определение на термина, това движение може да се приложи и към умствения процес на колебание между идеи, мнения или възгледи, които могат да изкристализират в процеса на ходене.
Ако искате да инициирате практиката във вашия град, не се колебайте да се свържете с нас!

Отзиви от участници:

“След първия половин час наистина повечето прегради и блокажи отпадат и става едно много приятно потапяне и просто сливане с вълната, с ритъма на движението и става много приятно, без мисли, без напрежение, само тази малка точица, в която си се концентрирал пред теб.”

“За мен основните теми в тази разходка бяха търпение, провокация, приемане, свързване и удоволствие. Търпение, за да си позволиш да си дадеш достатъчно време нещата да се развият естествено, без да ги пришпорваш. Провокация, защото излизаш и правиш нещо нетипично и некомфортно, но пък имаш група, с която създавате пространство на безопасност. Приемане, защото оставаш сам с мислите си, те се разгръщат пред теб такива каквито са и най-добрия вариант е да ги приемеш, за да можеш да продължиш процеса. Свързване, защото стремежа е да си в синхрон с групата. Това свързване го виждам и като ангажираност към групата. Също така трябва да се свържеш с тялото си, за да синхронизираш специфичните крачки и дишането и да могат те в един момент да се автоматизират. Удоволствие, защото когато успееш да преодолееш предните теми, оставаш в едно състояние на игра и наслаждение от движението, освобождаване от мислите, потъване в момента.“

„Хубаво е човек да намира време за медитация и да намери своя метод за медитация, чрез която да забави времето и мислите и да се свърже с вътрешния си свят.”

*Практиката е създадена с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма Творчески Инициативи

Чуйте интервю с Искра Проданова по БНР, Варна