Scent of Time

29’53, Нидерландия, 2022

Главна роля: Полина Хордиевска, Режисьор: Емилия Тапрест, Концепция и сценарий: Емилия Тапрест и Виктор Евинк, Поддържащи роли: Андрей Йовев, Даяна Манковска, Костюм: Даша Голова, Инсенс часовник: Камио Гарсия А., Музика: Tarawangsawelas, David J. Adan (Doppelganger), Moritz Haas (Europa), Darya Permyakova (Baby D.), Озвучаване: Оксана Ким (iVoiceU), Андрей Йовчев, Алена Хордиевска, Продуценти: Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds, AVEK / Media Art Grant, i-Portunus.

 

Scent of Time (29 мин., 2022 г.) е съвременна история за съзряването, в която се разглеждат теми като изгнанието, промяната в светогледа и пробуждащата се непоколебимост. Разказът се развива отчасти в подсъзнанието на главната героиня, където различните ѝ преживявания и дилеми са изразени тялом, чрез танц. Визуалният разказ на творбата е съсредоточен около голям инсенс часовник, отразяващ нейното пътуване в алтернативно времепространство, което става известно като лиминално измерение.

 

Скорошна политическа криза принуждава 12-годишната Влада, отгледаната от закрилящата майка край Черно море, да напусне дома си и да се премести при мистериозен семеен приятел в периферен град в Европа. Обикновено нейният жизнен свят, потопен като в метавселена на предстоящ XR талант, и този на „А“ рядко се пресичат. И все пак, усещайки необходимостта от това, „А“ започва да я учи как да се защитава, като надхитрява системите, от които е част – особено тези, които съществуват извън защитата на майка ѝ или стабилните обществени институции.

 

Името на проекта произлиза от едноименната книга на родения в Южна Корея швейцарско-германски философ Бюнг-Чул Хан. В поредица от есета той противопоставя източноазиатските методи за отчитане на времето, базирани на инсенс часовник, на тези на западния часовник, за да преоцени времето за съзерцание, борейки се срещу натиска на концепцията да бъдеш погълнат от работа. В Scent of Time се изследват начините за разширяване на подхода, за да се създаде лиминално пространство за размисъл – дистанциране не само от „работата“ в условията на съвременния капитализъм, но и от всякакъв вид ценностна парадигма, която има силата да ни поглъща.

 

Scent of Time е част от многогодишната изследователска мрежа за изграждане на светове „Zhouwei Network“, ръководена от изследователското дуо Liminal Vision (Емилия Тапрест и Виктор Евинк). Филмът е представен за първи път като част от изложба в Bologna Art City 2022 с куратор Феличе Морамарко, придружена от хибриден танцов пърформанс на Полина Хордиевска (2009, Одеса).

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 06.11.2022, 11:30-13:30, Фестивален и конгресен център – Варна.