500 MOONS

15’00, Литва, 2021

Режисьор: Угне Диевайте, Изпълнители: Наталия Гарсия Граус, Угне Диевайте; Операторско майсторство и постпродукция: Микас Забулионис; Оригинален саундтрак: Видал; Хореография: Угне Диевайте; Координация на проекта: Аусра Дегутите-Канкаускине

 

Две жени, които преживяват своята циклична природа в контекста на западната култура и начин на живот, се движат през различни етапи от живота, търсейки своя личен ритъм, сякаш това е убежище, което им позволява да танцуват спокойно танца на живота си.

 

Угне е литовски режисьор, хореограф и танцьор, базиран в Мадрид. Интересува се от пластичността на тялото и възможността то да се трансформира с помощта на движение, така че да разкрива символи, емоционални и физически състояния, и да говори както за индивидуални, така и за колективни преживявания. Идентичността е актуална тема в произведенията на Угне. Темата за жената е особено застъпена в танцовата пиеса „Female“ и в последната ѝ творба „Flicker in the night“, изпълнена от две жени на различна възраст, Агния и Мария, която разглежда съдбата на жена в едно патриархално общество през житейския опит на литовската поетеса Саломея Нерис. Много танцови произведения на Угне са получили награди: Es como ver nubes (2012), Uninvited presence (2013), Flesh (2014), Female (2015), Anhelo (2016).

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 30.10.2022, 17:00-18:30, Фестивален и конгресен център – Варна.