The Cities Inside Us

06’52, Швеция, 2022

Режисьор и монтаж: Еми Стал и Клара Кристоферсон, Създаден и изпълнен от ReAct!, Хореография от ReAct!, Оператор и колорист: Матиас Силва, Музика: Давид Ахрстром

 

Какви спомени носим в себе си от различни места? Как се променят с времето? Късометражният филм The Cities Inside Us описва как нашите вътрешни пейзажи са в постоянно движение. Това движение е свързано с физическия свят – с неговите хора и места. Може би нашите спомени и чувства са вечна строителна площадка, където някои части се забравят, докато други се възстановяват отново и отново…

 

Клара Кристоферсон е родена през 1991 г. и израства в Örnsköldsvik (северната част на Швеция). Започва творческия си път в училището на Червения кръст, където учи едногодишно документално кино. Това е мястото, където нейната страст към разказването на истории започва да расте и да обхваща различни жанрове. Тя иска да проучи алтернативни начини за създаване на емоционално въздействие върху публиката чрез звук и изображение. Пътуването ѝ продължава в Dalarna University, където учи аудиовизуална продукция. По време на престоя си в университета тя продуцира аудиовизуални инсталации, изпълнения на живо и късометражни филми. След обучението си тя режисира и продуцира няколко музикални видеоклипа за някои от най-големите изпълнители на Швеция. Клара винаги ще продължава да търси различни начини да изрази себе си в различни жанрове.

 

Еми Стал е видео артист от Швеция. Тя създава и консултира Визуално съдържание за сцената на сценичните изкуства. Като VJ и аниматор тя изследва движението, адаптирано към звука и средата на живо. Създава визуализации, които са внимателно адаптирани към пространството и всичките му импресии. Еми създава видео съдържание от 2012 г. и основният ѝ фокус винаги е бил възприемането на движението.

 

ReAct! е компания за представления със седалище в Стокхолм (Швеция), която има за цел да достигне директно до публиката чрез представления в обществени пространства, като по този начин отваря изкуството за нова публика. Основната мисия на ReAct! – Actions moving е да повдигне въпроси за правилата, оформящи поведението в публичните пространства. Целта е да се създадат ситуации, които дават възможност на хората да поставят под съмнение границите на публичните пространства, в които обикновено се представят само като следват всички изказани и неизказани правила. Искаме нашата работа да бъде входна точка в сценичните изкуства за нова публика, както и оригинално преживяване за експертната публика.

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 29.10.2022, 19:00-20:30, Фестивален и конгресен център – Варна.