Prisoner of the borders

03’07, Франция, 2022

Режисьор: Морган Елой, Хореограф: Тиа Баласи, Танцьор: Тиа Баласи; Музика: Leon Afterbeat; Продукция: moovance dance, Ко-сценарист: Карина Лоазон

 

Moovance се свързва с Utopia 56, за да повиши осведомеността за проблемите на изгнанието, границите и дискриминацията. Utopia 56 е асоциация, която предоставя спешна помощ на хора в изгнание и на всеки в беда, особено на френско-британската граница. Чрез това творение искаме да подчертаем борбата, водена от Аман, Шакар, Саман, Ибрахим, Емебет, Ален, Насра и толкова много други хора, блокирани на границите в Северна Франция с надеждата да намерят убежище, пресичайки Ламанша в много трудни условия за напълно несигурно бъдеще.

 

Морган Елой е режисьор, който винаги е бил запален по изображенията, като специализира в танц от 2017 г. Привлечен от диалога, който се създава между танцьора и камерата по време на кадъра, той сублимира споделени моменти, за да ги съживи извън настоящето. Тъй като е визуално изкуство, което се наслаждава на привилегировано време, Морган вярва, че танцът се съчетава перфектно с видеото, което позволява да бъде даден втори живот на това мигновено изкуство. Така той предлага на зрителя нова гледна точка, по-близка до танцьора, по-привързана към детайла. Чрез своята камера режисьорът може също така да променя ритъма на танцовата стъпка, за да го възвиши и по този начин да внесе друго измерение в движението.

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 29.10.2022, 19:00-20:30, Фестивален и конгресен център – Варна.