amser / time

06’24, Великобритания, 2022

Режисьор: Дебора Лайт, Концепция и хореография: Дебора Лайт, Еди Лад, Гуин Ембъртън, Оператор/монтажист: Пийт Телфър (Culture Colony), Саундтрак: Сион Оргон, Продуцент: Лора Дрейн, В ролите: Еди Лад, Джейк Нвогу, Дебора Лайт, Дрон и гимбал: Роб Кий, Асистенти на камерата: Лоури Пейдж, Киърън Шанд, Феликс Каннадам, Благодарение на д-р Мартин Бейтс, Подкрепено от BBC Arts, One Dance UK и Arts Council England, Art Council Wales и правителството на Уелс.

 

Движейки се във времето покрай Bae Ceredigion/Cardigan Bay, стигаме до днешната климатична криза. Sarn Gynfelyn се разкрива при всеки отлив и прилича на път към морето. Всъщност това е ледникова морена, образувана преди 20 000 години, когато ледените покривки са се стопили, и бележи началото на глобалните условия, които са позволили човешката експанзия. В Борт 6000-годишна гора процъфтява в продължение на няколко хиляди години. Потопен от морето, оттогава тя се разкрива отново при всяка следваща буря. Sarn Gynfelyn и гората на Borth са цитирани като подкрепящи легендата Cantre’r Gwaelod за изгубените плодородни земи в залива Cardigan, но геологията разказва различна история. Продължавайки напред, пристигаме във Fairbourne, крайбрежен град, построен върху солени блата и английско индустриално богатство. Към днешна дата той се очаква да стане първият град в Обединеното кралство, който ще бъде обезлюден поради покачване на морското равнище. Той ще бъде разрушен и върнат в соленото блато и ще съществува по-малко от 200 години. В приливната зона, между сушата и морето, трима души се движат със завладяващи визуални образи през тези три забележителни места.

 

Дебора е създател и майка със седалище в Кардиф. Тя работи като независим хореограф и танцов артист и е един от ръководителите на Light / Ladd / Emberton. Light / Ladd / Emberton създава двуезични танцови продукции, които движат хората физически и емоционално и се изпълняват пред публика в замъци, села, театри, градски пространства и на плажове в Уелс. Работата им е представяна в British Council Edinburgh Showcase, Surf the Wave UK dance showcase, A Nation’s Theatre в Battersea Arts Center, Уелс в Колката и Dance Passion на BBC. Самостоятелната работа на Дебора, описана като „смела, красива и интимна“, обхваща театрални/студийни представления, инсталация, базирана на място практика и фотография, като включва серия от творби, фокусирани върху женската идентичност. Дебора работи и като хореограф за театър, изнася лекции по движение на актьори в RWCMD и продължава да участва в работата на други артисти. Дебора предлага стратегическа и индивидуална подкрепа на артисти на свободна практика и танцовия сектор в Уелс. Била е част от работната група на свободна практика в Обединеното кралство/Уелс, към момента е Freelance Champion за Creative Industries Federation, както и артистичен сътрудник на Arts Council Wales.

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 29.10.2022, 19:00-20:30, Фестивален и конгресен център – Варна.