DIGI DADA

13’32, САЩ, 2022

Замислен, режисиран и продуциран от Збиг Рибчински и Дорота Зглобичка; Танц и хореография от Реана Лий и Андрес Силва, музика: Бела Барток, 3 песни от „Village Scenes“, изпълнени от Държавния оркестър на Хамбургската филхармония, дирижирани от Кент Нагано.

 

Digi Dada е поетична интерпретация на човешката връзка със Земята. ТЯ и ТОЙ танцуват с целите си души и сърца, за да донесат дъжд в жадната пустиня.

 

Збиг Рибчински и Дорота Зглобичка са самостоятелно награждавани режисьори. Към днешна дата са женени, като работят заедно от 2010 г. Общите им филмови проекти са прожектирани в САЩ и в Европа. Збиг е международно известен режисьор и носител на множество престижни награди, само част от които включват Оскар, Еми, три награди на MTV, Сребърна палма в Кан. Дорота работи с разнообразни филмови форми – от видео арт и късометражни филми до документални, включващи критични социални проблеми като корупцията в политиката и социалната несправедливост. Днес тя е продуцирала и режисирала над 30 заглавия, включително наградени реклами в Европа и в САЩ. Заедно Збиг и Дорота се установяват в Аризона, където създават Gila Monster Studios за филмова продукция през 2015 г.

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 29.10.2022, 17:00-18:30, Фестивален и конгресен център – Варна.