EL Z G

06’56, Германия, 2021

Концепция, хореография и изпълнение: Дилан Ерценк-Хайман; Режисура: Дилан Ерценк-Хайман, Дерен Ерценк, Камера: Рони Хайман, Дерен Ерценк, Монтаж: Дилан Ерценк-Хайман; Музика: Дилан Ерценк-Хайман, Аудио мастеринг: Shordeli (Брайън Шортел)

 

EL Z G е опит да се улови естеството на едно културно оформено и утвърдено танцово явление. Видео-работата е дестилация на народните танци и музика от турския район Елазиг в Източен Анадол. Танците (халай), на които се основава този проект, са пренесени в художествено-изпълнителски формат и са редуцирани по отношение на основните им характеристики. Тази интерпретация се отказва от силата на груповата танцова енергия, от разнообразието на колоритните традиционни костюми и от слуховата доминация на живите инструменти, за да даде възможност за различен поглед върху тази специфична материалност на движението.

 

Дилан Ерценк-Хайман е роден в Кьолн през 1980 г. и е хореограф, танцьор, пърформанс артист, танцов преподавател и един от съ-основателите на POGOensemble – многократно награждаван танцов колектив със седалище в Северен Рейн-Вестфалия. Награждаван на конкурса за хореография в Лудвигсхафен, номиниран за Cologne Dance Price, избран за „Млад хореограф, който си заслужава да следите“ от списание Ballett Tanz и поканен в програмата за турне на млади хореографи Aerowaves.

 

Филмът ще бъде част от прожекцията на 28.10.2022, 18:30-20:00, Фестивален и конгресен център – Варна.