In search for the oracle’s body

Събитие с участието на публиката

04 ноември 2022, 19:30, Градска Художествена Галерия, Варна, ул. Любен Каравелов № 1

Продължителност: 120 мин.

 

In search for the oracle’s body е резултат от проект-лаборатория на Марина Макаренко и Диего Агульо, водена в рамките на фестивал „Движещо се тяло“.

 

Дявол, дявол, това

е твое, върни ми моето!

 

Украинска магическа заклинателна поезия за намиране на нещо изгубено.

 

Във времена на технологично ускорение е полезно да се върнем към други видове познание, да разгледаме старите практики, които могат да помогнат за по-доброто разбиране на настоящето. Магичните практики на заклинанието и магическата поезия са меки технологии и са алтернатива на високите технологии, които преобладават в съвременния свят. Меките технологии са свързани с интуитивната вътрешна способност на тялото да се ориентира в света. Ритуалите са въплътена идентичност. Ритуалите са универсален език. Ритуалите създават колективен резонанс в тялото. Ритуалите предлагат други видове разкази, които не са свързани с ускорение, а с покой, където символите са неизменни и всеки може да получи достъп до техния универсален език. Ритуалите са инструменти за противопоставяне на историята. Ритуалите са език за спекулиране и писане на други истории. Какъв би бил животът ни, ако го погледнем през призмата на ритуалите и магията? 

 

Марина Макаренко е родена и израснала в Украйна, живее и работи в Берлин. Работите ѝ обхващат различни формати – от филми и видео инсталации до колективни пърформанси и уъркшопи, като разглеждат феномена на преходните състояния: процеси и тела, които се отклоняват отвъд нормалността. Те са представяни на международно ниво на фестивали и места като Kunstmuseum Ulm, Videonale.17 в Kunstmuseum Bonn, Images Festival Toronto, Transmediale Vorspiel, Goethe-Institut Tel Aviv и Martin-Gropius Bau Berlin и др. Завършва бакалавърска степен в Института по журналистика в Киев, има втори бакалавър по визуална комуникация и магистърска степен по изкуство и медии в Берлинския университет по изкуствата. Била е гост на Интегрираната медийна програма в университета OCAD в Торонто и на бакалавърската програма по танц, контекст, хореография в HZT Берлин.

 

Диего Агульо е независим изследовател и артист, който се намесва основно в областта на съвременния танц и пърформанс, изследвайки афинитета между Тяло и Събитие. С философско образование, работата му обхваща различни медии като танц, пърформанс, писане на есета, издаване на книги, видеоарт, лаборатории за изследвания, организиране на събития с участие и ежедневни тренировки по цигун/тайчи.